Verkeersongeluk

Verkeersongeluk

Wanneer u betrokken raakt bij een verkeersongeluk, komt er veel op u af. Natuurlijk gaat de eerste zorg uit naar eventuele slachtoffers. Maar ook wanneer er alleen materiële schade is, of de verwondingen van de slachtoffers lijken mee te vallen, is er een hoop te regelen. U zult in ieder geval te maken krijgen met de politie, met uw verzekeraar en de verzekeraar van de andere partij. En wellicht moeten u en/of uw passagiers medisch behandeld worden. Hoe de situatie ook is, wij raden u aan om altijd even vrijblijvend contact met ons op te nemen. Samen met u kunnen we dan bekijken of het verstandig is om u door een advocaat te laten vertegenwoordigen.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over letselschade na een verkeersongeluk. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Welke schade kan ik vergoed krijgen?

Dat ligt aan de situatie, en vooral: wiens schuld het ongeluk was. Als het ongeluk niet uw schuld was, moet de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeluk u in principe al uw schade vergoeden. Daarbij moet u denken aan directe schade, zoals de schade aan uw auto, de kosten van vervangend voer, of bijvoorbeeld de kosten van het ziekenhuis of de revalidatie. Maar wij kijken ook naar schade op de langere termijn. Stel dat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt door een verkeersongeluk. Dan loopt u in de toekomst waarschijnlijk inkomen mis. Daardoor bouwt u ook minder pensioen op. En wellicht moet u een hulp in de huishouding nemen, of iemand die uw tuin bijhoudt. In bepaalde situaties hebt u bovendien recht op smartengeld, afhankelijk van de ernst van uw letsel en de kans op genezing. Juist omdat er zoveel verschillende soorten schade bestaan, is het verstandig om contact met ons op te nemen. Wij kunnen u helpen om uw schade goed in kaart te brengen, en vertellen welke bewijzen u daarvoor nodig hebt. Zo weet u zeker dat uw schade zorgvuldig wordt berekend, en dat u uzelf niet tekort doet.

Wat nu als niet duidelijk is wiens schuld het ongeluk was?

Als niet gelijk duidelijk is wiens schuld het ongeluk was, zal de politie daar doorgaans onderzoek naar doen. Ook uw verzekeraar of de verzekeraar van de andere partij kan onderzoek doen naar de toedracht van het ongeluk. Toch is niet altijd goed te zeggen wie de schuldige is, of is de conclusie dat u en de andere partij beiden schuldig zijn. In zo'n geval zult u een gedeelte van uw schade vergoed krijgen, in plaats van de volledige schade.

Kan ik ook zelf met de verzekeraar van de andere partij onderhandelen?

Ja, als u dat wilt kan dat. Er zit echter een groot risico aan. De meeste mensen hebben gelukkig weinig ervaring met letselschade. Ze weten daarom niet precies welke schade ze vergoed kunnen krijgen, en waar ze tijdens de onderhandelingen precies op moeten letten. De verzekeraar kan daarvan profiteren: men doet u snel een aanbod dat op het eerste gezicht heel redelijk lijkt. Wanneer u dat bod accepteert, is het dossier daarmee gesloten. Blijkt dan achteraf dat u eigenlijk meer schade had, dan is het heel lastig om die schade alsnog vergoed te kunnen krijgen.

Is het niet heel erg duur om een letselschade-advocaat in te schakelen?

Een letselschade-advocaat heeft vaak te maken met complexe aansprakelijkheidsvragen en schadeberekeningen. Omdat letselschade vaak over grote bedragen gaat, draagt de advocaat ook een grote (financiële) verantwoordelijkheid. Dus laten we er niet omheen draaien: de kosten van een letselschade-advocaat kunnen fors oplopen. Ook die kosten vallen echter onder uw schade. Was het ongeluk niet uw eigen schuld, dan moeten ook de kosten van uw advocaat dus door de andere partij worden vergoed. In de praktijk werkt het meestal zo, dat u de advocaatkosten niet hoeft voor te schieten. Wij zorgen ervoor dat u eerst uw eigen schade vergoed krijgt. Pas als de onderhandelingen zijn afgerond, en u de betaling van de verzekeraar hebt ontvangen, stellen wij onze rekening op. Die gaat rechtstreeks naar de verzekeraar van de andere partij, zodat u daar geen zorgen over hebt.