Mediation

Mediation

Wanneer u kiest voor mediation, komen u en de partij met wie u een conflict hebt samen naar ons kantoor. De mediator is een onafhankelijke bemiddelaar, die de communicatie weer op gang brengt, en de gesprekken begeleidt. Op die manier werken we aan een oplossing waar beide partijen achter staan. Zeker als u in de toekomst ook nog met elkaar te maken zult hebben (bijvoorbeeld omdat de andere partij uw ex-partner is, met wie u samen kinderen hebt, of een van uw buren of uw baas), is dat erg belangrijk. Oplossingen die via mediation tot stand komen, werken dan ook meestal beter én langer dan oplossingen die een rechter van ‘bovenaf’ oplegt.

Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over mediation. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Wat voor problemen kunnen via mediation worden opgelost?

In principe kan ieder probleem via mediation worden opgelost. Dus niet alleen een echtscheiding, maar bijvoorbeeld ook burenruzies, conflicten tussen werkgevers en werknemers of geschillen tussen consumenten en winkeliers. De enige voorwaarde is, dat beide partijen bereid zijn om serieus op zoek te gaan naar een oplossing. Natuurlijk mag u best een beetje sceptisch zijn. Zeker als het gaat om een geschil dat al lange tijd bestaat, is dat heel begrijpelijk. Maar beide partijen moeten wel bereid zijn om naar elkaar te luisteren, en respectvol met elkaar om te gaan.

Hoe weet ik of ik een goede mediator heb?

Mediator is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich mediator mag noemen. Om zeker te weten dat uw mediator aan de hoogste eisen voldoet, kunt u het beste een MfN-registermediator inschakelen. Dat is een beschermde titel, die alleen gebruikt mag worden door mediators die aan de eisen van de Mediatorsfederatie Nederland voldoen. Officiële instanties zoals rechtbanken en gerechtshoven, maar ook het Juridisch Loket en de Raad voor Rechtsbijstand, werken alleen samen met MfN-registermediators. Uiteraard beschikt ons kantoor over deze certificering.

Is een bemiddelaar hetzelfde als een mediator?

Strikt genomen wel; mediator betekent intermediair of bemiddelaar. De aanduiding bemiddelaar wordt tegenwoordig echter vaak gebruikt door mensen die zich scheidingsbemiddelaar of scheidingsmakelaar noemen. Een deel van deze bemiddelaars heeft geen juridische opleiding en geen erkende mediatoropleiding gevolgd, maar bijvoorbeeld een thuisstudie. De prijzen van deze bemiddelaars liggen vanzelfsprekend een stuk lager dan die van erkende MfN-registermediators. Helaas is de kwaliteit daar ook vaak naar. Een echtscheiding moet bovendien worden uitgesproken door de rechtbank, ook wanneer er via mediation goede afspraken zijn gemaakt. Zo'n echtscheidingsverzoek mag alleen door een advocaat worden ingediend. Wanneer u uw scheiding laat begeleiden door een bemiddelaar die geen advocaat is, hebt u dus evengoed ook nog een advocaat nodig.

Wat kost mediation?

Omdat iedere bemiddeling anders is, kunnen we hier geen vast bedrag voor noemen. Toch wilt u natuurlijk wel van tevoren weten waar u aan toe bent. Bij Advocatenkantoor Coby Koorn kunt u daarom altijd vooraf een vaste prijs afspreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Meer informatie over de prijzen die wij hanteren, de mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de behandelkosten van de rechtbank vindt u op de pagina Prijzen. U kunt ook geheel vrijblijvend online een offerte aanvragen.