Reisdocument kinderen

Reisdocument kinderen

Als u en uw partner uit elkaar gaan, houdt u in principe samen het gezag over de kinderen. Dat betekent dat u voor bepaalde officiële handelingen de toestemming van uw ex-partner nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw identiteitsbewijs of paspoort voor uw kinderen wilt aanvragen. Wanneer uw ex-partner daar niet aan wil meewerken, mag de gemeente u niet verder helpen. Dat kan erg vervelend zijn, zeker wanneer u binnenkort op vakantie wilt gaan.

Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over reisdocumenten van kinderen, en de vervangende toestemming die u van de rechter kunt krijgen. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Kan ik mijn kinderen op mijn eigen paspoort laten bijschrijven?

Vroeger konden ouders hun kinderen laten bijschrijven op hun eigen paspoort. Op die manier hadden de kinderen geen eigen identiteitsbewijs nodig. Sinds 26 juni 2012 is die regeling echter vervallen. Tegenwoordig moeten kinderen een eigen paspoort, Nederlandse identiteitskaart of een ander reisdocument hebben, als ze naar het buitenland reizen. Bijschrijvingen die vóór 26 juni 2012 zijn gedaan, zijn vanaf die datum automatisch ongeldig geworden. Uiteraard kunt u zelf wel gewoon uw paspoort blijven gebruiken.

Wat kan ik doen als mijn ex-partner niet meewerkt?

Wanneer uw ex-partner niet wil meewerken aan een nieuw reisdocument voor uw kinderen, zult u aan de rechter vervangende toestemming moeten vragen. Voor zo'n procedure moet u een advocaat inschakelen. Wanneer de rechter u vervangende toestemming geeft, moet u vervolgens met de uitspraak van de rechter naar de gemeente. Op die manier kunt u alsnog (zonder uw ex-partner) een nieuw reisdocument voor uw kinderen aanvragen.

Hoe lang duurt het voordat ik vervangende toestemming krijg?

Dat is lastig aan te geven. De duur van de procedure bij de rechtbank hangt niet alleen van uw specifieke omstandigheden af, maar ook van de werkdruk bij de rechtbank. Rekent u op een termijn van minimaal 4 tot 6 weken, voordat een rechter u vervangende toestemming kan geven. Wanneer u van plan bent om binnenkort op vakantie te gaan, raden wij u dan ook aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een advocaat.

Wat kost het om vervangende toestemming te vragen?

Wanneer u vervangende toestemming aan de rechter wilt vragen, zult u in ieder geval kosten maken voor een advocaat. Ook de rechtbank rekent u kosten om het verzoek in behandeling te nemen. Omdat ieders situatie anders is, kunnen we hier geen vaste bedragen voor noemen. Toch wilt u natuurlijk wel van tevoren weten waar u aan toe bent. Bij Advocatenkantoor Coby Koorn kunt u daarom altijd vooraf een vaste prijs afspreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Meer informatie over de prijzen die wij hanteren, de mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de behandelkosten van de rechtbank vindt u op de pagina Prijzen. U kunt ook geheel vrijblijvend online een offerte aanvragen.