Voornaamswijziging

Voornaamswijziging

Uw voor- en achternaam worden na uw geboorte bij de gemeente geregistreerd. Vanaf dat moment is uw naam vastgelegd, en mag deze volgens de wet niet meer zomaar gewijzigd worden. Toch kan er een bijzondere situatie ontstaan, waarin uw naam wel gewijzigd kan worden. Wanneer u uw voornaam wilt laten wijzigen, moet u daarvoor een procedure bij de rechtbank voeren. Daarbij hebt u een advocaat nodig. Het wijzigen van uw achternaam kunt u zelf aanvragen bij de minister van Veiligheid en Justitie; daar is geen advocaat voor nodig.

Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over voornaamswijziging. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Wanneer kan ik mijn voornaam laten wijzigen?

Voor het wijzigen van uw voornaam moet u een goede reden hebben. Bijvoorbeeld omdat er bij de geboorteaangifte een verkeerde naam is geregistreerd, of omdat u een geslachtsverandering hebt ondergaan. In bepaalde situaties is het ook mogelijk om uw voornaam te laten wijzigen, omdat u slechte herinneringen aan uw huidige naam hebt, of omdat u de naam lelijk vindt. Het is echter aan de rechter om te bepalen of er in uw situatie voldoende reden is om uw voornaam te wijzigen.

Hoe kan ik als transgender mijn voornaam laten wijzigen?

Wanneer u een geslachtsverandering hebt ondergaan, is dat uiteraard een geldige reden om uw voornaam te laten wijzigen. Sinds 1 juli 2014 is het niet meer nodig om hiervoor toestemming aan de rechtbank te vragen. U kunt uw geslachts- én voornaamswijziging zelf bij de gemeente laten registreren.

Hoe lang duurt het om mijn voornaam te laten wijzigen?

Dat is van veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld hoe snel uw advocaat het verzoek tot voornaamswijziging indient bij de rechtbank, en of iemand bezwaar maakt tegen de voornaamswijziging. Houdt u rekening met gemiddeld 2 tot 3 maanden, voordat de procedure bij de rechtbank is afgerond. Let u er echter op dat de rechtbank uw voornaam niet zelf wijzigt; de rechter kan u alleen toestemming geven. Vanaf de datum dat u deze toestemming hebt gekregen, is de gemeente verplicht nog 3 maanden te wachten, voordat uw voornaam officieel gewijzigd kan worden. In totaal duurt een voornaamswijziging dus gemiddeld 5 tot 6 maanden.

Wat kost het om mijn voornaam te laten wijzigen?

Omdat iedere situatie anders is, kunnen we hier geen vast bedrag voor noemen. Toch wilt u natuurlijk wel van tevoren weten waar u aan toe bent. Bij Advocatenkantoor Coby Koorn kunt u daarom altijd vooraf een vaste prijs afspreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Meer informatie over de prijzen die wij hanteren, de mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de behandelkosten van de rechtbank vindt u op de pagina Prijzen. U kunt ook geheel vrijblijvend online een offerte aanvragen.