Ouderschapsplan

Ouderschapsplan

Sinds 1 maart 2009 moeten ouders die hun relatie beëindigen alle afspraken over de kinderen vastleggen in een ouderschapsplan. Het maakt daarbij niet uit of u getrouwd bent geweest, een geregistreerd partnerschap hebt gehad of hebt samengewoond. Alleen ouders die geen gezamenlijk gezag hebben over hun kinderen, zijn niet verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Wanneer u een advocaat hebt, helpt die u natuurlijk met het opstellen van het ouderschapsplan. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over zo'n ouderschapsplan. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Wat moet er in het ouderschapsplan staan?

In het ouderschapsplan moet in ieder geval staan hoe u en uw ex-partner de zorg- en opvoedingstaken hebben verdeeld. Ook moet erin staan op welke manier u elkaar op de hoogte zult houden hoe het met de kinderen gaat. Verder bent u verplicht in het ouderschapsplan te zetten welke afspraken er over de alimentatie zijn gemaakt. Daarnaast mag u het ouderschapsplan naar eigen inzicht uitbreiden. U kunt bijvoorbeeld afspraken maken over de schoolkeuze van de kinderen, over de opvoeding en over de omgangsregeling.

Wat als mijn ex-partner zich niet aan de afspraken houdt?

Wanneer u en uw ex-partner het ouderschapsplan beiden hebben ondertekend, zijn de afspraken die erin staan rechtsgeldig: u bent allebei verplicht u daaraan te houden. Als uw ex-partner zich structureel niet aan de gemaakte afspraken houdt, kunt u het beste een advocaat inschakelen. Die kan uw zaak dan aan de rechter voorleggen. In extreme gevallen kunt u de rechter zelfs om een dwangsom verzoeken. Dat betekent dat uw ex-partner een boete moet betalen voor iedere keer dat de afspraken niet worden nagekomen.