Pensioenverdeling

Pensioenverdeling

Wanneer u gaat scheiden, moeten de bezittingen en schulden die u en uw ex-partner samen hadden, worden verdeeld. Ook opgebouwd pensioen is zo‘n bezitting die verdeeld moet worden. Op deze pagina vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over pensioenverdeling. Staat uw vraag er niet bij, of wilt u graag en advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

In welke gevallen moet het pensioen worden verdeeld?

De regels over pensioenverdeling zijn vastgelegd in de Wet verevening pensioenrechten. In die wet staat, kort samengevat, dat wanneer u een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed of een beëindiging van een geregistreerd partnerschap regelt, u het opgebouwde pensioen met uw ex-partner moet delen.

Welke mogelijkheden zijn er om het pensioen te verdelen?

In principe zijn er drie mogelijkheden: u laat het pensioen verevenen, u laat het pensioen converteren of u spreekt af het pensioen niet te verdelen. In de wet staat dat het pensioen verevend moet worden. Dat betekent dat u de helft krijgt van het pensioen dat uw ex-partner tijdens het huwelijk (of het geregistreerd partnerschap) heeft opgebouwd, en omgekeerd. Alleen als u en uw ex-partner het met elkaar eens zijn, kunt u hiervan afwijken. In dat geval kunt u samen besluiten om het pensioen in twee losse pensioenen te laten splitsen (converteren), of om het pensioen helemaal niet te verdelen.

Is het verplicht om het pensioen te verdelen?

Volgens de wet bent u verplicht om het pensioen te verdelen, tenzij uw ex-partner het met u eens is dat het pensioen niet verdeeld moet worden.

Op hoeveel pensioen heb ik recht?

Omdat de hoogte van het pensioen van veel factoren afhankelijk is, kunnen wij hierop geen antwoord geven. U kunt het beste contact opnemen met het pensioenfonds. Daar kan men precies voor u uitrekenen op hoeveel pensioen u recht hebt.

Hoe kan ik het pensioen laten verdelen?

Wanneer u niet langer dan twee jaar geleden bent gescheiden, kunnen u of uw ex-partner zelf aan de pensioenverzekeraar doorgeven hoe het pensioen verdeeld moet worden. Daarvoor is door de overheid een standaardformulier gemaakt, dat alle pensioenverzekeraars accepteren. U kunt het formulier verdeling ouderdomspensioen hier downloaden als PDF-bestand. Bent u al langer dan twee jaar gescheiden, dan zult u in de meeste gevallen een procedure bij de rechtbank moeten starten om het pensioen alsnog te kunnen verdelen.

Wat gebeurt er met het nabestaandenpensioen?

In de meeste pensioenen is opgenomen, dat uw partner nabestaandenpensioen ontvangt wanneer u overlijdt. Ook wanneer u na de echtscheiding overlijdt, heeft uw ex-partner recht op dit pensioen. Maar misschien bent u na de echtscheiding opnieuw getrouwd. In dat geval moet het nabestaandenpensioen tussen uw oude partner en uw nieuwe partner worden verdeeld. Hoe die verdeling precies wordt gemaakt, is van een aantal factoren afhankelijk. U kunt een overzicht van de verdeling van nabestaandenpensioen hier downloaden als PDF-bestand.