Verbreken samenleving

Verbreken samenleving

Het verbreken van uw relatie is een belangrijk moment in uw leven. Aan de ene kant is de keuze om uw relatie te beëindigen een emotionele beslissing, maar tegelijkertijd moeten er ook allerlei ‘zakelijke’ afspraken voor de toekomst worden gemaakt. Wij vinden het daarom belangrijk dat u een advocaat hebt bij wie u zich op uw gemak voelt. Iemand die goed kan luisteren, maar ook precies weet welke zaken er geregeld moeten worden. Of u nu samen met uw ex-partner bij ons komt of alleen, wij zoeken samen met u naar de beste oplossing. Soms betekent dat een goed gesprek met u en uw ex-partner. Maar als de situatie onhoudbaar is gaan we voor u natuurlijk zo snel mogelijk naar de rechter.

Omdat alle relaties verschillend zijn, kunnen we op onze site niet alle mogelijkheden behandelen. Daarom vindt u hier een overzicht van de meest gestelde vragen. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Moet ik per se een advocaat inschakelen?

Nee, dat is niet per se nodig. Alleen wanneer u er samen niet uitkomt en u naar de rechter wilt (bijvoorbeeld om een omgangsregeling te laten vastleggen of de bezittingen en schulden te verdelen), hebt u een advocaat nodig. Wanneer er kinderalimentatie moet worden afgesproken, raden wij u in ieder geval aan een advocaat in te schakelen. De afspraken over de alimentatie kunnen dan door de rechtbank worden vastgelegd. Mochten er in de toekomst onverhoopt problemen ontstaan over de betaling van de alimentatie, dan zijn alle afspraken officieel vastgelegd.

Hoe moeten de bezittingen en schulden worden verdeeld?

Dat ligt eraan of u een samenlevingscontract hebt. In zo'n contract staat meestal hoe de bezittingen en schulden moeten worden verdeeld. Hebt u geen samenlevingscontract, dan zijn de bezittingen van degene die ze heeft gekocht. Ook de schulden worden in principe niet gedeeld; die zijn van degene die ze is aangegaan. Alleen bezittingen of schulden die op uw beider naam staan, moeten worden verdeeld.

Hoe vaak kan ik mijn kinderen blijven zien?

Dat ligt aan de situatie. Wanneer u allebei gezag hebt over de kinderen, zijn er in principe drie mogelijkheden. U kunt samen met uw ex-partner afspreken dat u de zorg voor kinderen helemaal gelijk deelt. De kinderen wonen dan om en om bij u en uw ex-partner. Zo'n afspraak heet een co-ouderschap. Is een co-ouderschap geen mogelijkheid (bijvoorbeeld omdat één van u minder vaak thuis kan zijn dan de ander), dan worden de kinderen aan u of aan uw ex-partner toegewezen. Dat betekent dat de kinderen bij één ouder wonen, en af en toe contact hebben met de andere ouder. Hoe vaak dat is, kunt u zelf afspreken, of door de rechtbank laten vastleggen. Meestal is het uitgangspunt dat de kinderen een weekend per 14 dagen bij de andere ouder zijn. De ouders houden wel gewoon gezamenlijk gezag over de kinderen. Alleen in bijzondere situaties kunt u de rechtbank vragen om eenhoofdig gezag over de kinderen te krijgen. In dat geval worden de kinderen volledig aan uw zorg toegewezen. U hoeft dan niet langer met uw ex-partner te overleggen over bijvoorbeeld de schoolresultaten. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de pagina Ouderlijk gezag.

Wanneer u niet allebei gezag hebt, of wanneer de vader de kinderen niet heeft erkend na de geboorte, zijn de mogelijkheden beperkter. In dat geval kunt u het beste even contact met ons opnemen, om te kijken wat in uw specifieke situatie de mogelijkheden zijn.

Hoe hoog is de alimentatie?

Wanneer u niet getrouwd bent geweest, bestaat er geen recht op partneralimentatie. Voor de kinderen moet er in principe wel alimentatie betaald worden. De hoogte van die alimentatie is van veel factoren afhankelijk. Op onze pagina Kinderalimentatie kunt u hier meer over lezen.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik mijn relatie beëindig?

Als u niet getrouwd bent geweest, ligt dat eraan welke afspraken u met uw pensioenverzekeraar hebt gemaakt. Bij sommige verzekeraars kunt u namelijk uw partner als pensioenpartner laten registreren, ook wanneer u niet getrouwd bent. Hebt u hierover geen afspraken gemaakt, dan houdt u allebei uw eigen pensioen; het pensioen wordt in dat geval niet gedeeld met uw ex-partner.

Wat kost het om een verbreking van een samenleving te laten regelen?

Omdat iedere relatie anders is, kunnen we hier geen vast bedrag voor noemen. Toch wilt u natuurlijk wel van tevoren weten waar u aan toe bent. Bij Advocatenkantoor Coby Koorn kunt u daarom altijd vooraf een vaste prijs afspreken. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Meer informatie over de prijzen die wij hanteren, de mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand en de behandelkosten van de rechtbank vindt u op de pagina Prijzen. U kunt ook geheel vrijblijvend online een offerte aanvragen.