Loonbeslag

Loonbeslag

Wanneer u schulden hebt, kan er beslag worden gelegd op uw salaris of uitkering. Een gedeelte van uw inkomen gaat dan rechtstreeks naar de schuldeisers. Natuurlijk moet er wel genoeg geld overblijven voor uw vaste lasten. Het gedeelte van uw inkomen dat voor uzelf moet overblijven, wordt de beslagvrije voet genoemd. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over loonbeslag en de beslagvrije voet. Hebt u vragen die hier niet beantwoord worden, of wilt u graag een advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op, of leg ons online uw vraag voor. Dat kost u niets en verplicht u tot niets.

Hoe hoog is de beslagvrije voet?

De hoogte van de beslagvrije voet is afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw leeftijd en uw burgerlijke staat. De beslagvrije voet is gekoppeld aan de bijstandsnorm, en wordt daarom elk half jaar aangepast. Op de website van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) kunt u de beslagvrije voet online berekenen.

Hoe wordt er loonbeslag gelegd?

Wanneer een schuldeiser loonbeslag bij u wil laten leggen, moet de rechter daarvoor toestemming geven. Wanneer die toestemming wordt verleend, wordt het loonbeslag door een gerechtsdeurwaarder gelegd. De deurwaarder komt dan langs bij uw werkgever of uitkeringsinstantie om het beslag te leggen. Daarvoor moet worden opgegeven wat uw inkomsten zijn, zodat de deurwaarder kan bepalen tot welk bedrag er loonbeslag mag worden gelegd. Uw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht hieraan mee te werken.

Wat als ik het niet eens ben met het loonbeslag?

In principe kunt u niets doen tegen het loonbeslag; pas wanneer u uw schulden hebt afbetaald, wordt het loonbeslag opgeheven. Alleen wanneer u het niet eens bent met de schuld of wanneer er teveel loonbeslag is gelegd (zie het overzicht beslagvrije voet voor de bedragen die voor uzelf moeten overblijven), kunt u hiertegen bezwaar maken. In dat geval kunt u het beste eerst contact opnemen met de deurwaarder die het beslag heeft gelegd. Komt u er met de deurwaarder niet uit, dan kunt u een advocaat inschakelen.